Адвокатське бюро Miroshnychenko & Partners в Чернігові

тел.(050)44-80-389

Проєкт: «Підвищення правової культури в освіті — запорука успіху та розвитку держави!»

«Тільки внутрішня, духовна, життєдайна сила праці служить джерелом людської гідності, а, разом з тим і моральності, і щастя.»

К.Д. Ушинський

За ініціативою Адвокатського бюро «Мірошниченко та партнери», в рамках запущеного у 2023 році пілотного проєкту «Підвищення правової культури в освіті — запорука успіху та розвитку держави!», 03 січня 2024 року відбулась онлайн-зустріч на майданчику ZOOM, вмотивованих педагогів, які займають активну громадянську позицію та готові діяти заради розвитку освіти в Україні, сьогодні і зараз, не зважаючи на складні воєнні умови, ділитися своїм досвідом та баченням розвитку системи освіти.

 Учасниками зустрічі стали педагоги з Чернігівської та Івано-Франківської областей. Доєдналися представники навчальних закладів прикордоння Чернігівщини.  Тематикою зустрічі стало питання  змін в системі освіти. Говорили про професію вчителя, про його професійне зростання в умовах війни.

Оксана Мірошниченко, к.ю.н., доцентка Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського, адвокатка

З вітальним словом до педагогів звернулася п. Оксана Мірошниченко.  У своєму вітальному слові вона відмітила, що на цьому майданчику зібралися справді  вмотивовані освітяни, яким болить проблема  розвитку освіти в Україні, подякувала захисникам та захисницям за те, що вони боронять нашу землю від ворога, віддачи свої життя та здоров’я на полі бою з агресором. Побажала всім присутнім: здійснення Єдиної МРІЇ на всіх – найшвидшої ПЕРЕМОГИ над ворогом! 

Пані Оксана звернула увагу, що законодавство про освіту встановлює певні правила та вимоги, в тому числі і до розвитку педагогічних працівників. Державна політика спрямовує зусилля на сприяння кожної особи навчанню впродовж життя. При цьому і Закон України «Про освіту», і Закон «Про повну загальну середню освіту», визначаючи права та обов’язки педагогічних працівників надає право на:

академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну, науково-педагогічну та наукову діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі;

педагогічну ініціативу;

розроблення та впровадження авторських навчальних програм, проектів, освітніх методик і технологій, методів і засобів, насамперед методик компетентнісного навчання;

підвищення кваліфікації, перепідготовку;

вільний вибір освітніх програм, форм навчання, закладів освіти, установ і організацій, інших суб’єктів освітньої діяльності, що здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку педагогічних працівників;

доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі та науковій діяльності.

При цьому, педагогічні працівники зобов’язані: постійно підвищувати свій професійний і загальнокультурний рівні та педагогічну майстерність.

Сьогодні, як зазначила п. Оксана, у сфері підвищення кваліфікації змінилося і робиться дуже багато для покращення  показників якості надання таких  послуг, надано широкі можливості для вільного обрання педагогічними працівниками методів і способів підвищення кваліфікації, вільного обрання суб’єктів, які здійснюють таку діяльність.

Наразі, у вільному доступі ми маємо багато майданчиків, де можна отримати цікавий і безкоштовний матеріал, освоїти його та впроваджувати набуті знання у своїй педагогічній діяльності.

Та поряд з цим, існує багато проблем, які ми бачимо, відчуваємо і про які готові говорити сьогодні, та одночасно бути активними агентами цих змін в освіті,  зазначила Оксана Мірошниченко.

Під час зустрічі, учасники та учасниці ділилися власним досвідом та баченням розвитку освіти в умовах воєнного стану. Ними було відзначено важливість знання освітянами іноземної мови, необхідність наявності у навчальних закладах психологічної підтримки  вчителів та надання часу відпочинку під час канікул.

Важливою наразі є активна комунікація між директорами навчальних закладів, між вчителями, що стає ефективною складовою психологічного розвантаження освітян.

Віталій Півторак , координатор міжнародних проєктів, учитель української мови та літератури Калуського ліцею 

 ім. Дмитра Бахматюка  Івано-Франківської області

Пан Віталій Півторак поділився власним досвідом особистого розвитку та мотивації. Розповів про Фінський досвід розвитку освіти, про який він дізнався минулого року, перебуваючи з робочою поїздкою у Фінляндії. Звернув увагу присутніх на необхідність  знання іноземних мов вчителями, що надає педагогам більше можливостей.

«Сучасний вчитель без знання іноземної мови є збідненим учителем!», — зазначив п. Віталій.

Науковцем запропоновано створити окремий курс: «Культура іншомовного культурного розвитку». — Для прикладу, у фінів є таке бачення: «Учитель, який має магістерську освіту, це є вчитель на все життя!, — зазначив п.Віталій.

Ольга Рябчун, фахівчиня у сфері освіти України,

має багаторічний досвід роботи у Чернігівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського

Цікавим для всіх став виступ пані Ольги Рябчун,  яка розповіла про власний досвід своєї роботи в системі підвищення кваліфікації вчителів Чернігівської області, а саме в Чернігівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д Ушинського, де на високому рівні, із застосуванням новітніх технологій вже багато років здійснюється підвищення кваліфікації педагогічних працівників Чернігівської області.

Для порівняння, вона розповіла учасникам та учасницям зустрічі про систему освіти у Швейцарії, де вона зараз перебуває; про особливості професії вчителя, їхні права та обов’язки. Звернула увагу на  відмінності у роботі українського вчителя та вчителя, який працює у школі Швейцарії, та комунікації вчителів з батьками. У Швейцарії батьки дітей, яких навчає  педагог не мають права взагалі телефонувати вчителю, лише можуть писати на електронну пошту, яку вчитель читає у зручний для нього час. Для порівняння: українські вчителі отримують телефонні дзвінки, повідомлення у месенджерах від батьків своїх учнів у будь – який час доби. Чи є правильною така комунікація? Крім того, пані Ольга зазначила про те, що у школах Швейцарії батьки можуть зустрітися із конкретним вчителем у чітко визначений час, який буде зручним як для батьків, так і для вчителя. Про дітей говорять лише хороше. Під час канікул, вчителі у Швейцарії відпочивають та набираються сил, багато подорожують.

Пані Ольга зазначила, що у Швейцарії вчителі проходять  обов’язкове щорічне тестування зі свого предмету, яке є важливим і мотивуючим для вчителів.

Та не зважаючи на відмінності в освіті, нею було зазначено, що українська система освіти у багатьох аспектах є кращою і прогресивнішою.

Аліна Клепак, к.іст.н.,  старший викладач  Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д Ушинського

Пані Аліна Клепак у своєму виступі  звернула увагу на міжнародний досвід у сфері освіти, зокрема Республіки Польща, щодо співпраці вчителів різних навчальних закладів та обміну досвідом в рамках міжнародних проєктів. Приділено увагу аспектам розвитку Нової Української Школи.

Учасники зустрічі відмітили, що на сьогодні є проблеми в обміні досвідом  та інформацією між педагогами, що є важливим для кожного вчителя і для розвитку всієї системи освіти в Україні.

Пані Надія Погребець, учитель української мови та мистецтвознавства  Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3

Пані Надія Погребець розповіла про досвід роботи навчального закладу  в умовах війни, про надолуження освітніх втрат учнями закладу. Звернула увагу на питання психологічної підтримки вчителів під час освітнього процесу, особливо в умовах воєнного стану, та розробки адвокатами Бюро алгоритму дій у випадку порушення прав вчителів.

Алла Єрмоленко,  канд. пед. наук, заслужений учитель України, відмінник освіти, директорка Сновського Ліцею №1 Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області

Пані Алла Єрмоленко,  яка очолює навчальний заклад, що знаходиться в прикордонній зоні розповіла про особливості освіти в умовах прикордоння, про досягнення учнів та вчителів навчального закладу, про бажання вчителів постійно вчитися та передавати свій досвід не лише учням, але і своїм колегам з інших територіальних громад.  При  цьому, пані Алла звернула увагу на болючу для всіх освітян  проблему щодо фінансування заходів підвищення кваліфікації вчителів, про дефіцит у територіальних громадах коштів на освіту, в тому числі на відрядження вчителів; відсутність закладених коштів у бюджеті громади на заміну вчителів під час підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

На її думку, з якою погодилася більшість учасників вебінару, очна освіта надає більше можливостей учасникам освітнього процесу, ніж формат дистанційної освіти.

Світлана Біла, представниця Новгород-Сіверської територіальної громади

Пані Світлана Біла, яка багато років займається питаннями освіти в Новгород-Сіверській та Семенівській громадах Чернігівської області розповіла про підвищення кваліфікації державних службовців, які відповідають за сферу освіти та їхнього бажання подальшого навчання з питань освіти в Україні. Нею також було висвітлено важливе питання здійснення навчального процесу в прикордонних громадах та специфіки праці педагогів, в тому числі дошкільної освіти, в особливих умовах. Освітяни, — зазначила п. Світлана, — це  така  своєрідна професія, коли вчитель змушений і вже вміє  підлаштуватися під будь-які умови праці, в тому числі і в умовах війни.

Вмотивовані, сильні та непереможні освітяни домовилися про подальшу співпрацю та новий формат зустрічей.

Зустріч відбулася в теплій та дружній атмосфері.

Щиро дякуємо всім учасникам і учасницям даного вебінару, та сподіваємося на подальші цікаві зустрічі такого чи ще кращого формату.

Наші контакти для співпраці:

Телефон: 050-44-803-89
Email: abmiroshnychenko@gmail.com
Веб-сайт: abmiroshnychenko.com.ua
Facebook: Law office Miroshnychenko and Partners
Instagram: law_office_mp