Адвокатське бюро Miroshnychenko & Partners в Чернігові

тел.(050)44-80-389

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

В СОСНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

 

Автор: Оксана Мірошниченко,

керуюча партнерка Бюро, адвокат

 

Лише працюючи за покликом душі, людина може стати

 справжнім Вчителем, Наставником та Другом для дитини! (цитата автора)

 

Продовжуючи, започаткований у вересні цього року проєкт Бюро: «Підвищення правової культури в освіті  — запорука успіху та розвитку держави»,    14 вересня 2023 року, відвідала свою рідну школу: Сосницьку гімназію ім. О.П. Довженка, де в рамках даного проєкту, з директором школи, вчителем вищої кваліфікаційної категорії Тамарою Володимирівною Чепурною було підписано Меморандум про співпрацю.

Метою Меморандуму є консолідація зусиль Сторін, спрямованих на підвищення правової культури громадян, учасників освітнього процесу.

Задля досягнення мети цього Меморандуму Сторони домовилися про співпрацю у таких напрямах:

  • — обмін інформацією про плани діяльності, проекти і програми в межах цього Меморандуму.
  • — Створення єдиного інформаційного простору у сферах, які представляють взаємний інтерес.
  • — Проведення спільних заходів, які мають на меті підвищення правової культури громадян, учасників освітнього процесу.
  • — Реалізація інших  освітніх, наукових, соціальних проектів, спрямованих на підвищення правової культури громадян.
  • — Участь у громадських обговореннях проектів нормативно-правових актів, які спрямовані на регулювання питань, визначених напрямами співпраці.

Після підписання Меморандуму, разом з педагогічними працівниками обговорили актуальні проблеми розвитку освіти в громаді та державі.

Поринули в спогади, згадали друзів, колег.
Мені було 15, коли я закінчила школу. Сьогодні моє серце переповнене емоціями та відчуттям швидкоплинності життя….
Із вчителів, які мене навчали, у школі зараз працює лише моя улюблена вчителька з алгебри та геометрії Тамара Володимирівна Чепурна.
Разом з нею, ми ходили по школі… і я згадувала своє дитинство, шкільні уроки, однокласників та однокласниць.

У навчальному  закладі  сьогодні навчається 533 учні, працює 52 педагоги, із них: 9 — зі званнями «вчитель методист», 11 педагогів мають звання «старший вчитель», 1 практичний психолог-методист.  Більшість учителів є активними учасниками та учасницями, і переможцями конкурсу «Учитель року».

 

За філіжанкою ароматної кави, вчителі з гордістю та вдячністю, розповідали про свого колегу, вчителя фізичної культури і Захисту України, Саприкіна Валерія Володимировича,  який у перший день повномасштабного вторгнення в Україну, пішов добровольцем до територіальної оборони. У лютому- березні 2022 року, зі своїми побратимами, тримав оборону міста Чернігова. Сьогодні захищає рідну землю в Збройних силах України.  Будучи вчителем, та маючи бронь, він став на захист рідної землі, заради майбутнього України та наших дітей.

Шановний Валерію Володимировичу, Ваші колеги та учні чекають на Вас!

Вся школа квітує. Квіти на кожному підвіконні. Може саме тому, я так люблю кімнатні квіти?

Йдучи коридорами школи, згадувалися вчителі, які пішли від нас в кращі засвіти. Колишній директор школи: Дергун Микола Степанович, який хоч на вигляд, і здавався  нам суворим, але з розумінням ставився до потреб дітей, які його любили; класного керівника  4-Б класу, Ясочко Людмилу Семенівну,  вчителя музики, Ковальчука Миколу Прокоповича, який не лише вчив співати, але й приносив особисто для мене, чорну редьку, коли я хворіла на ангіну, щоб моя мама приготувала для мене ліки з редьки та меду….

З вдячністю пригадала  інших вчителів, які мене навчали, виховували та формували характер.

Через Тамару Володимирівну передала мої вітання вчительці з української мови та літератури: Кравчук Лідії Степанівні, яка своєю невтомною працею та любов’ю до дітей, давала своїм учням знання української мови.

І сьогодні йдучи, на будь-яку зустріч, я з гордістю  спілкуюся своєю рідною мовою та згадую з вдячністю і любов’ю свою вчительку!

Бачила себе маленькою дівчинкою з довгими косами, яка із задоволенням бігла до школи через поле, незважаючи на хуртовини та сильні морози…. Так, це спогади мого дитинства, щасливі та щемливі!

Сьогодні — школа не лише навчає та виховує, сьогодні школа покликана зробити наших дітей Щасливими! Учні гімназії є переможцями Всеукраїнських предметних олімпіад. Заклад має сучасні кабінети фізики, хімії, географії, біології, математики, української мови, історії. Створено клас безпеки.

Підвіз дітей на заняття здійснюється двома шкільними автобусами. У школі організовано гаряче харчування.  У кожному класі є проєктор. Діти навчаються в комфортних умовах.

Тамара Володимирівна, показала кімнату-музей О. П. Довженка, яку при Сосницькій середній школі ім. О. П.Довженка було відкрито з ініціативи нині покійного директора школи І. Л. Сороки, на підставі рішення педради від 25.05. 1964 року. Восени 1964 року з ініціативи вчителя української мови та літератури М. П. Адаменка у класі, новозбудованої, на той час школи, було обладнано кімнату-музей та переоформлено експозицію.

 

 

 

Посиділа за партою, за якою навчався сам Олександр Петрович! Та задумала бажання!

 

 

Дивлячись у вікно школи та згадуючи своє дитинство, звернула увагу на дату будівництва школи…Рік співпав з моїм роком народження.

 

 

Коли я тільки під’їхала до школи, то перше, що  побачила –  це велопарковку, на якій було багато велосипедів.

 

Насправді, я була вражена такою кількістю транспортних засобів. Тепер діти їздять до школи на велосипедах, про що в дитинстві я тільки могла мріяти. Завдяки проєкту бюджету участі, який написали та виграли в Сосницькій громаді батьки вихованців школи, громадою було профінансовано цей проєкт. У 2019 році було збудовано таку чудову велопарковку.

 

Були ми — і в укритті…. , де стоять парти з пледами для діток, і відчувається подих осені.

Серце щемить, коли повертаєшся до реалій нашого життя….

 

Так, часи змінилися! Інноваційні технології навчання розвивають і дітей, і вчителів. Та головне, щоб наші діти, відвідуючи школу, навчилися Людяності та Доброти!

Тому, завершуючи свій допис, хочу побажати колективу Сосницької гімназії імені О.П.Довженка та їхньому невтомному, мудрому та професійному директору школи Тамарі Володимирівна Чепурній: міцного здоров’я, життєвої наснаги, Переможного Миру!

Сосницькій громаді – мудрих та професійних керівників, які б, в такі складні часи для України, приклали максимум зусиль для збереження: навчальних закладів у своїй громаді, кадрового потенціалу педагогів та створили належні умови для формування майбутнього дітей Сосниччини, яка прославилася у світі нашим славним земляком, Олександром Петровичем Довженко.

Переможного Миру нам усім! Дяка та Слава нашим Збройним Силам України! Слава Героям!

 

P.S. Дякую Тамарі Володимирівні Чепурній: за запрошення до школи, спогади, за отримані знання у Сосницькій середній школі імені О.П. Довженка та формування мого характеру!

До нових зустрічей!

З повагою до кожного!

Сайт школи за покликанням: https://gimnaziya-dovzhenka.webnode.com.ua

 

Для бажаючих взяти участь у пілотному проекті:

«Підвищення правової культури в освіті — запорука успіху та розвитку держави»,

радо ділимося контактами:

Телефон: 050-44-803-89
Email: abmiroshnychenko@gmail.com
Веб-сайт: abmiroshnychenko.com.ua
Facebook: Law office Miroshnychenko and Partners
Instagram: law_office_mp